Single Post

Structura dintelui

17-10-15 Scris de ultradent

Ii folosim la apucare, muscare, sfasiere, roadere si mestecare.

Ajuta la formarea profilului facial prin suportul pe care il confera musculaturii fetei.

Este vorba de dintii nostri.

Coroana este partea vizibila a dintelui, iar radacina este partea dintelui care nu se vede si care se afla in maxilare, sub gingie.

Smaltul dentar – cel mai dur tesut din corpul nostru

Smaltul dentar este stratul exterior al dintelui cu rolul de protectie al coroanei dentare. Este foarte mineralizat si este format din cristale de hidroxiapatita. Culoarea sa poate varia de la galben deschis pana la gri sau bleu deschis. Nu are nervi sau vase de sange. Nu poate fi reparat de catre corpul nostru in caz ca este lezat.

Cementul dentar – ajuta la ancorarea dintelui in osul alveolar

Cementul este stratul exterior care acopera radacina dintelui si are culoarea galbuie. Este tare ca si oasele noastre dar mai moale decat smaltul si decat dentina (dentina este stratul de sub smalt si de sub cement). In cement se fixeaza un capat al ligamentului periodontal (celalalt capat al ligamentului periodontal se fixeaza in osul alveolar).

Dentina – face ca dintele sa poata avea o anumita flexibilitate

Tesutul dentar de sub smalt si de sub cement poarta denumirea de dentina. Formeaza cea mai mare parte din dinte si are rolul de a sustine smaltul. Culoarea sa este galbuie. Este mai putin mineralizata decat smaltul si din aceasta cauza cariile progreseaza mult mai rapid in dentina decat in smalt. Are multe canale mici numite tubuli dentinari care ajuta la transmiterea senzatiilor de atingere si de durere catre pulpa dentara. Expunerea dentinei dupa lezarea smaltului genereaza sensibilitatea dentara.

Pulpa dentara – viata dintelui

Tesutul pulpar este format din nervul dentar, vase sanguine si diverse celule. Pulpa dentara se gaseste in interiorul dintelui, sub dentina, atat in partea coronara cat si in cea radiculara a lui. Are rolul de a hrani dintele, de a-l proteja si de a transmite semnale nervoase mai departe. Contactul dintre bacterii si pulpa dentara (prin carie sau datorita bolii parodontale) are ca efect inflamarea pulpei. Puroiul care se formeaza preseaza pulpa dentara si poate genera dureri foarte mari.

Da-i share acestui articol